Makovník

Potrebujeme:

100 g práškového cukru, 1 vajce, 500 g polohrubej múky, 2,5 dcl mlieka, 70 g masla, cukor na posypanie
Kvások: 30 g droždia, 5 g práškového cukru, 1 dcl mlieka
Maková plnka: 300 g maku, voda, 70 g práškového cukru, mandľová aróma, 30 g masla, 50 g hrozienok, 2 bielka

Ako na to:

Z droždia, cukru a teplého mlieka pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Vajce vymiešame s cukrom, pridáme múku, vykysnutý kvások, teplé mlieko a vypracujeme cesto. Keď sa všetko spojí, omaly pridáme roztopené maslo, znova vypracujeme a dáme kysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva diely, ktoré vyváľkame do tvaru obdĺžnika, rovnomerne na ne rozotrieme makovú plnku, zvinieme, vložíme do vymastených úzkych podlhovastých plechových foriem a necháme ešte kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vložíme ho do dobre vyhriatej rúry a pečieme 45 min. Ešte teplé záviny vyklopíme z foriem a posypeme cukrom. Podávame až na druhý deň.
Plnka: Mak na makovú plnku zomelieme, pridáme cukor, mandľovú arómu, maslo, hrozienka a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov.

17.04.2011

Podobné recepty