Slaninové knedle
300 g slaniny alebo bravčových škvariek, 8 žemlí, 300 g hrubej múky, 200 ml mlieka, 2 vajcia, soľ, 4 lyžice nakrájanej zelenej petržlenovej vňate, štipka muškátového kvetu, 1 lyžica masti
Ako na to:Slaninu alebo škvarky a tiež žemle nakrájame na kocky, rozložíme do pekáčika a dáme do horúcej rúry na chvíľu oschnúť.
V mise zmiešame múku, mlieko, vajcia, soľ, petržlenovú vňať a muškátový kvet. Pridáme vychladnuté kocky žemlí a slaniny alebo škvariek. Prepracujeme cesto a vytvarujeme väčšie guľaté knedle, ktoré vložíme do vriacej osolenej vody. Po 10 min vyberieme, poprepichujeme vidličkou a potrieme rozpustenou masťou.
Podávame s dusenou kapustou a polejeme dozlata opraženou nakrájanou cibuľou a horúcou masťou.