Diviačie stehno so šípkovou omáčkou
500 g diviačieho stehna, 150 g slaniny, soľ, 250 ml sladkého bieleho vína, 3 lyžice masti, 200 g mrkvy, 4 lyžice šípkového džemu, 50 g masla, 50 g hladkej múky, šťava a kôra z 1/2 citróna
Ako na to:Stehno prešpikujeme slaninoou, dôkladne osolíme, polejem vínom a necháme asi šesť hodín uležať v chladničke.
V hrnci opražíme na masti nastrúhanú mrkvu. Pridáme šípkový džem a hneď ako skaramelizuje, vložíme mäso i s vínom a za občasného podlievanie dusíme.
Mäkké mäso vyberieme, základ omáčky zahustíme svetlou zápražkou pripravenou z masla a múky. Dochutíme citrónovou šťavou a kôrou. Omáčkou precedíme, zľahka povaríme a ešte zjemníme kúskom masla. Podávame s knedľou.