Pečená medová šunka
1,5 kg šunky od kosti vcelku a s ponechanou kožou, klinčeky, 4 lyžice medu, 4 lyžice práškového cukru
Ako na to:Šunku vcelku postavíme na parák do veľkého hrnca. Prilejeme vriacu vodu tak, aby sa nedotýkala mäsa. Šunku varíme pozvoľna asi hodinu. Bude krehká, ale varenie v pare jej zachová všetku chuť.
Rozparenú šunku vyberieme a kožu ostrým nožom nakrájame na kosoštvorce. Do niekoľkých z nich vpichneme klinček.
Med premiešame s cukrom a prípadne s trochou horúcej vody, aby zmes bola tekutá. Touto zmesou polejeme pripravenú šunku a vložíme ju do predhriatej rúry. Krátko zapečieme, až sladký povrch skaramelizuje a koža bude vypečená do chrumkava.
Hotovú šunku nakrájame na plátky a podávame s varenými zemiakmi.