Rýchly francúzsky citrónový koláč
Cesto: 250 g krupice, alebo hrubej múky, 100 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajíčko, trošku sódy bikarbóny
Plnka: 3 väčšie citróny, 4 PL cukru, 1 Zlatý klas, 1 PL kukuričného/zemiakového škrobu, cca 650 ml vody
Korpus: Zo surovín určených na cesto vymiesime jemné trošku lepkavé cesto. Následne ním vystelieme okrúhlu formu s priemerom cca 28 cm, ktorú sme predtým vymastili tukom a vysypali múkou. Cesto dáme piecť, na cca 20 min, do dobre vyhriatej rúry.
Tip 2v1: Ak sa koláč veľmi zdvihol, môžeme stred vydlabať lyžičkou a zbytky popolievať ovocnou šťavou a pudingom.
Plnka: Citróny zbavíme šupky a pokrájame na menšie kúsky do hrnca. Pridáme 4 lyžice cukru a trochu vody. Privedieme do varu a varíme kým sa hmota nezredukuje na sirup. Potom zmes prepasírujeme cez sitko do iného hrnca, k zmesi pridáme zlatý klas, škrob a ak je ešte treba, tak trochu cukru. Hmotu dôkladne rozmiešame. Potom pridáme pol litra vody a varíme ako puding.
Následne hmotu vylejeme na cesto. Koláčik môžem ozdobiť strúhanou citrónovou kôrou alebo kolieskami citrónu. Podávame so šľahačkou.