Mandľové bochníčky
500 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 2 vrecúška vanilkového cukru, soľ, muškátový oriešok, tlčený aníz, kvások zo 40 g droždia a 250 ml mlieka, 4 žĺtka, 150 g masla, 100 g mandlí, hrsť hrozienok, citrónová kôra
Ako na to:Múku zmiešame s cukrom, štipkou solli a korením a zapravíme kváskom z vykysnutého droždia v osladenom teplom mlieku. Vmiešame 3 žĺtka, rozohriate maslo, vypracujeme cesto, posypeme ho múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť.
Asi po hodine ho vyklopíme na dosku, pridáme 50 g nasekaných mandlí, hrsť hrozienok a citrónovú kôru. Cesto znovu prepracujeme a dáme na pol hodiny kysnúť. Potom z neho vytvarujeme menšie bochníčky, posypeme ich zvyšnými mandľami a necháme opäť kysnúť.
Po pol hodine ich potrieme zvyšným žĺtkom. Spočiatku pečieme prudko, potom miernejšie asi 45 min. Bochníčky pocukrujeme a necháme vychladnúť.