Zemiaková polievka s hubami
2-2,5 l vody, soľ, 100 g čerstvých alebo 10 g sušených húb, 350 g zemiakov, 30 g oleja, 40 g hladkej múky, 30 g cibule, mletá červená paprika, rasca, petržlenová a zelerová vňať
Ako na to:Do vody dáme variť očistené, nadrobno pokrájané huby (sušené najprv dobre umyjeme, chvíľu necháme v horúcej vode zmäknúť a potom ich posekáme). Keď sú huby mäkké, pridáme očistené a na malé kocky pokrájané zemiaky a uvaríme domäkka.
Z oleja a múky urobíme tmavšiu zápražku, pridáme do nej nadrobno pokrájanú cibuľu, opražíme, pridáme trochu mletej červenej papriky, soli, rasce, posekanej zelerovej vňate, zalejeme vodou, dobre rozvaríme a precedíme do polievky.
Povarenú polievku odložíme a pridáme do nej umytú, nadrobno posekanú petržlenovú vňať. Keď sa polievka ešte varí, môžeme do nej pridať aj na rezance pokrájanú alebo postrúhanú zeleninu.