Dusené obličky
400 g bravčových obličiek, 1 P rajčiakového pretlaku, 2-3 rajčiaky, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 100 g údenej slaniny, olej, 2 dcl vvaru, 1 dcl kyslej smotany, 20 g hladkej múky, soľ,mleté čierne korenie
Ako na to:Obličky odblaníme, umyjeme, rozrežeme naprieč, odstránime močovody a namočíme do studenej vody na 2 hodiny. Potom ich vyberieme, čistou vodou prepláchneme a osušíme. Z vnútornej strany, kde je rez, potrieme obličky paradajkovým pretlakom a poukladáme kolieska rajčiakov a cibule.
Zo slaniny nakrájame tenké prúžky, obalíme obličky a na horúcej masti ich po oboch stranách prudko opečieme. Podlejeme horúcim vývarom a prikryté 15 min dusíme.
V smotane rozhabarkujeme múku, vlejeme do šťavy, dochutíme soľou, mletým čiernym korením a necháme prejsť varom.