Jablkový koláč
Cesto: 20 g droždia, mlieko, 40 g kryštálového cukru, 500 g výberovej múky, 100 g masla, soľ, 3 žĺtka, 1 dcl mlieka
Plnka: 1 000 g jabĺk, 200 g práškového cukru, kôra z citróna, škoricový cukor, 1 žĺtok na pomastenie
Droždie dáme do vlažného mlieka s cukrom a s dvoma lyžicami múky vykysnúť. Do nádoby dáme zvyšok múky, pridáme kvások, rozpustené maslo, soľ, žĺtka, a ak treba, pridáme vlažné mlieko. Z uvedených prísad umiesime cesto, ktoré necháme prikryté utierkou na teplom mieste postáť 1 hodinu.
Jablká očistíme, postrúhame a podusíme. Do vychladnutých jabĺk pridáme cukor, citrónovú kôru, trošku škoricového cukru. Z cesta vyvaľkáme 2 plátky.
Na vymastený plech dáme jeden plát cesta, na to navrstvíme jablkovú plnku, prikryjeme druhým plátom cesta. Potrieme rozhabarkovaným žĺtkom, necháme chvíľu podkysnúť a potom ho v dobre vyhriatej rúre upečieme.