Tekvicová polievka
500 g tekvice, 80 g údenej slaniny, soľ, olej, 40 g hladkej múky, cukor, rasca, 2,5 dcl mlieka, ocot, kôpor
Ako na to:Tekvicu očistíme a nastrúhame. Do nádoby dáme opražiť nadrobno pokrájanú zeleninu, pridáme posolenú postrúhanú tekvicu, podlejeme troškou vody a spolu dusíme asi 10 minút. Potom zalejeme 1 litrom vody a dusíme do mäkka.
Keď je tekvica dostatočne mäkká, pretlačíme ju cez sitko. Z masti a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme troškou studenej vody, potom pridáme mlieko a povaríme. Pridáme k tekvici a všetko spolu povaríme. Hotovú polievku dochutíme soľou, octom, cukrom a doplníme posekaným kôprom.