Kysnutý jablkový závin
750 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 2 vajcia, 5 dcl mlieka, 50 g droždia, 5 PL oleja, 1 PL soľ, 1 000 g strúhaných jabĺk, 1 škoricový cukor, 150 g kryšt. cukru, 50 g masla, 1 vajce na potretie
Ako na to:Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, premiešame, urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, a zalejeme trochou vlažného mlieka. Necháme vykysnúť.
Vo zvyšnom mlieku rozmiešame vajcia a olej a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na dva diely, vyvaľkáme, pokvapkáme maslom, posypeme jablkami zmiešanými s cukrom. Zvinieme a dáme na vymastený plehc. Potrieme vajcom a upečieme.