Karfiol s rajčiakmi
400 g karfiolu, voda, soľ, 400 g rajčiakov, 2 natvrdo uvarené vajcia
Bešamel: 30 g masla, 20 g hrubej múky, 2 dcl smotany alebo mlieka, 1 vajce, soľ, petržlenová vňať, lyžica strúhanky alebo postrúhaného syra, maslona pokvapkanie
Očistený a umytý karfiol rozoberieme na malé ružičky a v slanej vode uvaríme domäkka. Vody dáme len toľko, aby karfiol bol ponorený. Vývar použijeme na prípravu polievky.
Očistené a umyté rajčiaky poutierame a vajcia uvaríme natvrdo. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, rozriedime ju trochou vývaru z karfiolu a smotanou, osolíme a uvaríme hustý hladký bešamel.
Do vychladnutého zamiešame vajce a pridáme posekanú petržlenovú vňať. Ohňovzdornú misu vymastíme, vysypeme strúhankou a po vrstvách do nej ukladáme najprv na kolieska pokrájané a trochu osolené rajčiaky, potom karfiol a nakoniec posekané vajcia. Vrstvy ešte raz zopakujeme.
Celé zalejeme bešamelovou omáčkou, povrchu pokvapkáme maslom, posypeme strúhankou alebo strúhaným syrom a v rúre upečieme.