Zapekaná brokolica
2 brokolice, 5 zemiakov, strúhanka, tvrdý syr najlepšie eidam 300 g, soľ, mleté čierne korenie, šľahačková smotana, 1 vajíčko, olej
Ako na to:Brokolicu predvaríme v osolenej vode - od zovretia 10 minút. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na kolieska. Nastrúhame si tvrdý syr.
V hrnčeku si rozšlaháme smotanu, vajíčko, soľ a mleté čierne korenie. Zapekaciu nádobu (Janské sklo), vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. Nakrájané zemiaky naukladáme v 1. vrstve na spodok, potom brokolicu rozdelenú na ružičky a posypeme syrom. Takto pokračujeme až do výšky pekáča. Nakoniec posypeme syrom a zalejeme smotanou rozšľahanou s vajíčkom a korením.
Zatvoríme vrchnákom a do vyhriatej rúry dáme piecť na max. na 25 minút. Potom odkryjeme vrchnák a necháme dopiecť do zlatista tak 10 minút. Necháme postáť po upečení, tak 15 minút, aby sa lepšie krájala.