Šuhajdy

Potrebujeme:

Náplň: 200 ml mlieka, 300 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 150 g mletých orechov, 150 g, 100 % stuženého pokrmového tuku (Cera), rum alebo rumová príchuť, kto má rád hrozienka, čokoládová poleva
Na ozdobu: farebné drobné cukríky, sekané orechy, hrozienka, želé cukríky, lentilky, sušené alebo kandizované ovocie (fantázii sa medze nekladú)

Ako na to:

Čokoládovú polevu na Šuhajdy pripravujeme z 200 g čokolády na varenie s pridaním 100 % tuku. Rozpúšťame ju v mikrovlnke za častého premiešavania. Tekutou čokoládou vylejeme dno (boky nemusíme) papierových košíčkov asi tak 2 kávové lyžičky čokolády a necháme stuhnúť.
Medzitým si pripravíme plnku: Mlieko prevaríme s cukrom (kto nemá rád sladké môže pridať menej), plameň znížime na minimum, pridáme tuk za stáleho miešania a rozpustíme. Pridáme orechy, rum podľa chuti a hrozienka. Plnku skúsime, ak sme dali menej cukru dosladíme.
Do papierových košíčkov vyliatych čokoládou kladieme po lyžici vlažnej plnky a povrch naplnených košíčkov polejeme opäť čokoládovou polevou. Napoly stuhnuté Šuhajdy zdobíme podľa chuti a fantázie.

14.09.2011

Podobné recepty