Judášky
500 g polohrubej múky, 1/4 l mlieka, 30 g droždia, 100 g Hery, 70 g cukru, 2 žĺtka, štipka soli, citrónová kôra, 1 vanilkový cukor, 1 žĺtok na potretie cesta
Ako na to:Do misky rozdrobíme droždie, rozmiešame so štipkou cukru, lyžicou múky a niekoľkými lyžicami vlažného mlieka. Kvások prikryjeme a necháme 10 minút vykysnúť.
Heru vymiešame s cukrom, pridáme žĺtka, vanilkový cukor a trochu strúhanej citrónovej kôry. Pridáme vykysnutý kvások, múku, štipku soli, vlažné mlieko a zarobíme cesto.
Dobre vypracované cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na asi 2 cm hrubý plát. Okrúhlym pohárom vykrajujeme kolieska. Vidličkou na nich vytvoríme mriežky, preložíme na vymastený plech a necháme ešte asi 30 min kysnúť.
Potom potrieme žĺtkom a v dobre vyhriatej rúre upečieme. Vychladnuté judášky rozrežeme, potrieme maslom a medom a pocukrujeme.