Torta s karamelom
Cesto: 1 vajce, 150 g cukru, rumová trstina, 50 g polohrubej múky, 50 g škrobu, 2 lyžičky kypriaceho prášku, 1 lyžica kakaa
Náplň: 6 plátkov bielej želatíny, 100 g cukru, šťava a strúhaná kôra z 1 pomaranča, 3 žĺtka, 600 ml smotany
Ozdoba: 75 g práškového cukru, 150 g marcipánu, 1 krájaná karambola, 60 g cukru
Vajcia, 4 lyžice vody, cukor a niekoľko kvapiek esencie šľaháme 8 minút do peny. Pridáme múku s kypriacim práškom do pečiva, škrobom a kakaom.
Na papier na pečenie nakreslíme koleso veľké 26 cm, potrieme cestom, opatríme prstencom a postupne pečieme 4 pláty, každý 10 - 12 minút.
Želatínu dáme zmäknúť. 100 g cukru skaramelizujeme a zriedime so šťavou. Kôru so žĺtkami vyšľaháme vo vodnom kúpeli do peny. Pridáme rozpustenú želatínu a vychladíme.
Smotanu ušľaháme do pevna a vmiešame do krému. Na upečené koleso položíme prstenec, potrieme 1/4 krému a priložíme ďalšie. Rovnakým spôsobom pokračujeme až k štvrtému plátu.
Zlepenú tortu chladíme hodinu. Odstránime prstenec. Premiešame cukor s marcipánom a vyvaľkáme pruh široký 5 cm, ktorým obložíme boky torty. Povrch ozdobíme karambolou, zalejeme karamelizovaným cukrom a vidličku pretiahneme cez ovocie.