Zemiaky od pekára
maslo na vymastenie, 500 g zemiakov olúpaných a na tenké plátky nakrájaných, 2 cibule na tenké plátky nakrájané, 2 strúčiky cesnaku rozdrvené, 60 g masla na kocky nakrájané, 300 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru, vetvička tymianu, 1 bobkový list, morská soľ, čierne mleté korenie, petržlenová vňať
Ako na to:Predhrejeme rúru na 180 °C. Vymastíme zapekaciu nádobu vhodnú aj na stôl (kameninu, porcelán atď..) Nádobu vyukladáme častou plátkov zemiakov. Na ne nasypeme časť cibule a cesnaku. Navrstvíme zvyšok zemiakov a cibule a medzi vrstvami ochutíme soľou, korením a tymiánom.
Zeleninu natlačíme dole a hore roztrúsime kúsky masla. Doprostred zapichneme bobkový list.
Na všetko nalejeme vývar, nádobu vložíme do rúry a 1 1/2 pečieme. Ak sa zemiaky po 1 hodine príliš zafarbia do hneda, tak nádobu prikryjeme alobalom. Hotový pokrm (alebo prílohu) dostatočne posypeme soľou, korením a petržlenovou vňaťou a podávame.
Tip: Ak chcete mať pokrm trochu sýtejší, tak ho pred vložením do rúry posypte strúhaným (taveným) syrom.