Zemiakový šalát
1 kg zemiakov vhodných na šalát (nie nových), 1 veľká cibuľa, 1 veľké kyslé jablko, 300 g kyslých uhoriek, soľ, biele korenie, 200 g majonézy
Ako na to:Zemiaky uvaríme v šupke, prepláchneme studenou vodou, aby išli lepšie lúpať. Ešte za tepla olúpeme a nakrájame na veľmi drobné kocky. Postupne dávame do misy, množstvo soli lepšie odhadneme a soľ sa nám lepšie premieša, keď solíme postupne každú nakrájanú vrstvu.
Na veľmi drobno nakrájame cibuľu, uhorky a olúpané jablko, pridáme do misy. Premiešame. Pridáme majonézu a znovu zľahka premiešame. Necháme odležať do druhého dňa v chladničke. Používame aj ako vianočný šalát, vedľa ktorého výborne vynikne chuť rýb.