Skvostný karamelový koláč

Potrebujeme:

Smotanový karamel: 150 g nelúpaných mandlí, 100 g cukru, 115 ml smotany
Trené cesto: 150 g masla, 150 g hnedého cukru, štipka soli, 1/2 lyžičky rumovej arómy, 1 balíček vanilkového cukru, 3 vajcia, 150 g hladkej múky, 1 vanilkový puding, 1 zarovnaná lyžička kypriaceho prášku, 400 g černíc

Ako na to:

Príprava cca 40 minút, pečenie cca 50 minút
Mandle zalejeme na 5 minút vriacou vodou, odstránime šupky a pozdĺžne oddelíme. Cukor necháme skaramelizovať a zalejeme smotanou. Niekoľko mandlí dáme stranou, ostatné vmiešame do karamelu a za stáleho miešania uvedieme do varu. Necháme trochu vychladnúť.
Černice umyjeme a necháme odkvapkať. V mise zmiešame maslo s cukrom, soľou, rumovou arómou a vanilkovým cukrom. Postupne po dvoch minútach vmiešame vajcia. Hladkú múku zmiešame s kypriacim a pudingovým práškom. Rúru predhrejeme na 175 °C.
Múčnu zmes preosejeme na vaječný krém a vypracujeme cesto. Formu (priemer 26 cm) vyložíme papierom na pečenie a naplníme cestom. Obložíme 300 g černíc a zalejeme karamelovou smotanou. Necháme vychladnúť, ozdobíme zvyšnými ostružinami a odloženými mandľami.

23.09.2011

Podobné recepty