Poľský bigos
500 g kyslej bielej kapusty, 500 g čerstvej bielej kapusty, cca 200 g údeného mäsa (dobrý je údený bôčik), cca 200 g bravčového mäsa, 2 - 3 klobásy (akékoľvek dobré), cca 50 g sušených húb, 3 cibule, 280 g paradajkového pretlaku (2 väčšie plechovky), masť, soľ, korenie vcelku aj mleté, cukor, bobkový list, nové korenie
Ako na to:Do jedného hrnca dáme kyslú kapustu, údené mäso, bobkový list a nové korenie. Zalejeme vodou a dusíme asi 1 hodinu.
Do druhého hrnca dáme dusiť nastrúhanú čerstvú kapustu so sušenými hubami na 30 - 40 minút.
Medzitým na panvici na masti usmažíme do zlatista na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu, vložíme na kúsky nakrájané bravčové mäso, osolíme a okoreníme. Podlejeme trochou vody a smažíme cca 15 min. Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu a ešte smažíme ďalších 15 min.
Z hrnca vyberieme dusené údené mäso a po vychladnutí ho nakrájame na kocky. Keď máme všetko hotové, všetko zmiešame do jedného hrnca, pridáme paradajkový pretlak, podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie a cukor a spolu ešte dusíme cca 2 hodiny (musí sa vypariť skoro všetka voda). Môžeme pridať vopred dusené hovädzie, sušené slivky, mrkvu a veľa iných dobrôt.
Príloha: chlieb