Slaný koláč s čerstvými bylinkami
150 g hladkej múky, 100 g masla, štipka soli, 3 vajcia, šošovica, 3 zväzky byliniek (napríklad petržlenová vňať, pažítka, kôpor, bazalka), 1 strúčik cesnaku, 5 lyžíc olivového oleja, hrubo mleté čierne korenie, 2 lyžice strúhanej goudy, 100 g smotany, 2 lyžice sekaných píniových semienok
Ako na to:Z múky, soli, cukru a 1 vajce rýchlo vypracujeme hladké cesto. Z cesta vyvaľkáme dva pláty a vložíme ich do dvoch vymastených foriem. Prstami vytlačíme okraje a dno prepichneme vidličkou. Necháme asi 30 min. na chladnom mieste.
Formu vyložíme papierom na pečenie. Koláč vyplníme nevarenou šošovicou. Pečieme približne 10 minút v rúre predhriatej na 200 °C. Vyberieme, šošovicu vysypeme a zahodíme. Odstránime papier na pečenie.
Bylinky jemne nasekáme. Strúčik cesnaku takisto jemne nasekáme. Všetko zmiešame s olejom, osolíme, okoreníme a rozdelíme na dno koláča. Zvyšné vajcia rozšľaháme so smotanou, primiešame syr a zmes nalejeme na koláč. Posypeme píniovými semienkami. Pečieme približne 20 min.