Kapustový nákyp
700 g kyslej kapusty, 700 g varených zemiakov, 100 g prerastenej údenej slaniny, 100 g mäkkej salámy, 2 vajcia, 200 ml kyslej smotany, 100 g strúhaného tvrdého syra soľ, mleté čierne korenie
Ako na to:Kyslú kapustu scedíme a nakrájame na menšie kúsky. Potom ju vložíme do hrnca, zalejeme vodou a povaríme päť až desať minút. Po uvarení scedíme a necháme vychladnúť.
Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme a nakrájame na plátky. Prerastenú slaninu a salámu nakrájame, syr nastrúhame. Do smotany pridáme vajcia a spoločne premiešame.
Misku na zapekanie natrieme olejom a vysypeme strúhankou. Do nej naukladáme po vrstvách kyslú kapustu, kúsky slaniny, kolieska salámy a plátky zemiakov. Každú vrstvu osolíme, okoreníme a nasypeme strúhaný syr.
Smotanu zmiešanú s vajcami, nalejeme na vrchnú časť nákypu. Plnú misu vložíme do vyhriatej rúry a dáme zapiecť. Po upečení nakrájame na porcie a posypeme petržlenovou vňaťou.