Syrový šalát holandský
2 vajcia natvrdo, 200 g rôznych druhov tvrdého syra (ementál, eidam), 200 g paradajok, 100 g kyslej uhorky, 100 g šunkovej salámy, 4 lyžice jogurtu, 1 lyžica kyslej smotany, 1/2 citróna, cukor, soľ, biele korenie.
Ako na to:Vajcia olúpeme a rozkrájame na kocky, rovnako tak syry. Paradajky umyjeme a rozkrájame na rovnaké kúsky ako syr. Kyslú uhorku nastrúhame na hrubom strúhadle, šunkovú salámu nakrájame na kocky menšie ako syr a všetko zľahka premiešame.
Jogurt, smotanu, citrónovú šťavu a korenie rozšľaháme, podľa chuti osladíme a osolíme a opatrne vmiešame do šalátu. Necháme dobre vychladiť. Podávame ako samostatný pokrm s pečivom alebo ako prílohu k studenému mäsu.