Kurča na soli
polovica kurčaťa, až 1/2 kg soli
Ako na to:Polovicu kurčaťa opláchneme, zvrchu mierne osolíme, zvnútra tiež tam, kde sa nedotýka dna. Na dno remosky, alebo pekáča nasypeme soľ, vrstva nesmie byť nižšia ako 1 cm, vyššia je lepšia.
Polovicu kurčaťa opatrne položíme na rovnomerne nasypanú soľ, nepritlačujeme, ani už inak neupravujeme. Remosku - studenú - zapneme a necháme piecť presne hodinu. Nepozeráme sa dovnútra, akurát cez sklo.
Po hodine otvoríme, vyberieme, z miest, ktoré sa soli dotýkali soľ utrieme a môžeme ihneď podávať.
Príloha je ľubovoľná, avšak nemáte žiadnu šťavu na prílohu, alebo na namáčanie chleba. Použitá soľ sa už väčšinou k ďalšej potrebe nehodí. Ak používate rúru, nahoďte 220 °C až zatvoríte dvierka. Hodinu neotvárajte.