Kysnutý závin

Potrebujeme:

12 polievkových lyžíc hladkej múky, 1 polievková lyžica sušeného droždia, 1 vajce, štipka soli, 1 jogurt (ak nie je, dá sa použiť mlieko, cmar), 100 ml oleja (pokiaľ nie je, použijeme kúsok masla - to rozpustíme v mikrovlnej rúre)

Ako na to:

Do misy dáme múku, droždie, soľ, jogurt, olej, vajcia a všetko vypracujeme, najlepšie rukami. Nenechávame kysnúť! Rozvaľkáme a použijeme buď na sladký závin (plním makom, tvarohom, jablkami), koláče alebo na slano - s údeninou, nivou.
Predtým, než dobrotu vložíme do rúry, natrieme ju vajcom a ak je na sladko, pocukrujeme. Pečieme na 190 °C približne 20 minút.

06.10.2011

Podobné recepty