Španielske vtáčiky
maslo, hladká múka, 1 cibuľa, 5 plátkov šunky, 5 plátkov slaniny, vajce, sterilizovaná uhorka, 500 g hovädzieho mäsa, soľ, mleté korenie, horčica, olej
Ako na to:Tenké plátky hovädzieho mäsa naklepeme, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a naplníme plátkom šunkovej salámy alebo šunky, plátkom slaniny, štvrťkou natvrdo uvareného vajca a kúskom uhorky. Mäso stočíme a dobre upevníme ihlami na závitky alebo špáradlami.
Na zmesi oleja s maslom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Vložíme závitky a opečieme zo všetkých strán. Mierne podlejeme a pod pokrievkou dusíme domäkka.
Závitky potom vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, zamiešame a dôkladne povaríme. Šťavu precedíme, zo závitkov odstránime špáradlá alebo ihly, mäso vrátime do omáčky a prehrejeme.