Zemiakový koláč s údeným lososom
1 kg zemiakov, 4 vajcia, 200 g kyslej smotany, 2 lyžice hladkej múky, 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate, alpská soľ, korenie, strúhaný muškátový oriešok, 2 lyžice masla, 1/2 zväzku kôpru, 150 g kyslej smotany, 250 g tvarohu (0,1% tuku), 8 plátkov údeného lososa
Ako na to:Zemiaky umyjeme, ošúpeme, nahrubo nastrúhame a zmiešame s vajcami, kyslou smotanou, múkou, petržlenovou vňaťou, soľou, korením a muškátom.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Pekáč vymastíme maslom a rovnomerne naň rozprestrieme zemiakové cesto. Na povrch poukladáme vločky masla. Zemiakový koláč pečieme približne 40 minút dozlatista.
Kôpor umyjeme a až na niekoľko vetvičiek najemno posekáme. Zmiešame s kyslou smotanou, tvarohom, soľou a korením. Koláč vyberieme z rúry, rozkrájame na dieliky a podávame s bylinkovým tvarohovým krémom a lososom. Ozdobíme kúskami kôpru.