Kysnutý olejový koláč
Cesto:, 700 g polohrubej múky, 30 g droždia, 200 ml mlieka, 2 PL cukru, 200 ml oleja, 1 vajce, 3 žĺtky, soľ, 200 g slivkového lekváru, , Plnka: , ½ kg tvarohu, 1 vajce, 1 vrecúško škoricového cukru, 50 g práškového cukru, 2 PL hrozienok namáčaných v rume
Ako na to:Do misy preosejte múku, urobte jamku, rozdrobte droždie, zalejte vlažným mliekom rozmiešaným s cukrom a nechajte vykysnúť. Potom pridajte olej, vajce, žĺtky, soľ, vypracujte vláčne cesto, prikryte ho utierkou a znovu nechajte kysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdeľte na dve časti, rozvaľkajte a jednu časť preložte do vymasteného plechu. Cesto potrite lekvárom, tvarohovou plnkou a prikryte druhou polovičkou cesta. Vrch popichajte vidličkou, potrite mliekom a vo vyhriatej rúre upečte doružova. Vychladnutý koláč posypte práškovým cukrom a nakrájajte na menšie kocky.
Plnka: Tvaroh, vajce, hrozienka, škoricový a práškový cukor dobre vymiešajte.