Pražský guláš
250 g cibule, 4 lyžice tuku (masti), 500-600 g zadného hovädzieho mäsa, 2 lyžičky hladkej múky, 2 vrchovaté lyžičky ml. sladkej papriky, paradajkový pretlak (kečup), 8 dcl vývaru z kostí (hovädzieho vývaru alebo masoxu), soľ, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžička drvenej rasce, 3/4 lyžičky mletého čierneho korenia, 3 štipky v prstoch rozdrvenej majoránky, 2 nožičky párkov alebo 1 klobása, zhruba 2 lyžice hladkej múky
Ako na to:Nadrobno (naozaj jemne) nakrájanú cibuľu osmažíme na tuku dozlatista (trvá dosť dlho, okolo 10 minút), pridáme na kocky nakrájané mäso a za stáleho miešania po všetkých stranách opečieme (asi 4 minúty).
Poprášime hladkou múkou a opäť opražíme. Pridáme papriku, trocha paradajkového pretlaku (kečupu), znovu krátko opražíme a zalejeme vývarom (masox). Osolíme, pridáme trený cesnak, rascu (radšej ho ešte preosejeme cez sito s drobnými otvormi), korenie a dusíme v tlakovom hrnci asi 40 minút.
Rozdrvenú majoránku dávame do tlakového hrnca ešte pred uzavretím, ak robíme v hrnci, dáme ju tesne pred dokončením. Pri podávaní zdobíme porcie polovicou ohriatych párkov (štvrťkou klobásy), môžeme tiež opiecť na oleji na ježka a podľa chuti pridáme aj niekoľko plátkov surovej cibule.
Príloha: žemľové alebo zemiakové knedle, varené zemiaky, zemiakové krokety