Kysnuté slané rožky

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky, 75 g masla + 75 g Hery, 40 g droždia, 6 ČL cukru, 6-8 dcl mlieka, soľ, rasca, maslo alebo olej (bravčová masť) na potretie

Ako na to:

Z cukru, droždia a trocha mlieka zarobte kvások, cesto dôkladne vymieste. Vykysnuté cesto rozdeľte na 6 bochníčkov. Každý rozvaľkajte na okrúhlu placku, potrite roztopenou herou a maslom, posypte rascou a posoľte - dávkuje podľa chuti.
Takto pripravené placky rozkrojte radielkom na 8 trojuholníkov. Stáčajte ich od širšej časti k cípu a vytvarujte ako rožteky. Nechajte ich na plechu trochu vykysnúť.
Pred vložením do rúry ich potrite roztopeným maslom a Herou aj po vrchu, posoľte (vhodná aj hrubozrnná soľ) a môžete ešte posypať rascou (sézam, strúhaný syr, mak,...).
Natreté a posypané rožteky upečte vo vyhriatej rúre do zlatista.

11.06.2006

Podobné recepty