Kapustníky I.
¾ kg hladkej múky, 1 žĺtok, 100 g oleja, 50 g práškového cukru, 1 kocka droždia, 3-4 dl mlieka (podľa potreby, môže byť aj viac), 1 hlávka kapusty, 150 g škvariek, soľ, olej alebo masť na udusenie kapusty a na vymastenie plechu
Ako na to:Z trochy vlažného mlieka, ½ cukru a droždia zarobte kvások. Múku preosejte, pridajte olej, žĺtok, zvyšok cukru, kvások a premieste. Potom pridajte soľ, zvyšné mlieko a vymieste cesto. Nechajte ho na teplom mieste kysnúť.
Medzitým, alebo ešte predtým než spravíte cesto si očistite kapustu, pokrájajte ju na drobno, dajte do misy a posoľte ju. Dobre premiešajte. Nechajte 30 min. uležať, potom z nej vytlačte prebytočnú šťavu a kapustu uduste na tuku domäkka. Nakoniec ju premiešajte s posekanými škvarkami a nechajte vychladnúť. Vlažnú kapustu vmiešajte do vykysnutého cesta, na vymastený plech z neho klaďte rovnomerné kôpky, ktoré roztlačte na placky a vo vyhriatej rúre upečte do ružova.
TIP: Podávajte k vínu alebo čaju.