Kôprovo - smotanový osúch
Dávka na 2 plechy:, 600 g múky, kvások ( z cca 40 – 50 g droždia), mlieko podľa potreby, 1 celé vajíčko, 1 žĺtok, ½ dl oleja, 125 g masla, 2 tégliky 16 % smotany, 1 téglik kyslej pochúťkovej smotany, soľ, posekaný kôpor
Ako na to:Do preosiatej múky pridajte vykysnutý kvások, trochu vlažného mlieka (hotové cesto nesmie byť ani husté ani riedke), celé vajce a žĺtok. Zamieste a po troške pridávajte olej. Vypracujte a zľahka vpracujte na plátky nakrájané maslo. Cesto nechajte aspoň 30 min. kysnúť. Potom ho rozdeľte na polovice, každú rozvaľkajte na jeden vymastený plech. Smotany zmiešajte, posoľte, rovnomerne natrite obe cestá a posypte kôprom. Pečte vo vyhriatej rúre, kým povrch nezružovie.