Cuketová čalamáda
2-3 cibule, cuketa podľa veľkosti asi tak 0,5-0,7 kg, 1 hlavička cesnaku, paradajkový pretlak, kečup asi tak 0,2 dcl, lyžička pálivej papriky, mletý zázvor (čerstvý je lepší) asi 5 lyžičiek, lyžička soli, lyžička korenia, lyžička karí, 5 lyžíc octu, 5 lyžíc sójovej omáčky, 2 lyžičky deka
Ako na to:Cuketu môžete nakrájať na kocky alebo nastrúhať. Cibuľu nakrájajte na kocky alebo prúžky, podľa toho ako chcete. Cuketu a cibuľu nechajte osmažiť na oleji. Postupne pridajte všetky ostatné suroviny a duste asi 3/4 hodiny.
Potom naplňte do pohárov, horúce ich hneď otočte (nemusíte sterilizovať, ak čalamádu za sezónu spotrebujete).