Kysnuté záviny
1 kg polohrubej múky, 1 ČL soli, 3-4 PL cukru, 1 smetol, 2-3 vajcia, 1 šľahačková smotana, , Kvások:, ¼ l vlažného mlieka, 1 ČL cukru, 2 PL kvasníc
Ako na to:Múku nasypte do misky. Urobte jamku do ktorej dajte kvások, do druhej jamky dajte ostatné suroviny. Po vykysnutí kvásku všetko zmiešajte, a urobte stredne tuhé cesto a to nechajte ho v miske vykysnúť.
Cesto po vykysnutí rozdeľte na 4 rovnaké kusy, každý rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm. Mak, alebo orechy zmiešame s cukrom – množstvo podľa chuti /kryštálový + vanilkový/, nastrúhajte trochu citrónovej kôry, pridajte hrozienka namočené v rume a pokropte vodou. Nakoniec stočte do závinu. Pred vložením do rúry záviny potrite vajíčkom s pár kvapkami oleja.
TIP: Môžete použiť aj kakaovú plnku - cesto sa pomastite rozpusteným maslom a posypte kakaom (čokoládovým práškom)a cukrom a ešte sa pokvapkajte zvyškom masla.