Farmárska pórová polievka so zemiakmi

Potrebujeme:

0,5 l mlieka, 100 g masla, 300 g zemiakov, 3 - 4 póry (podľa veľkosti), 3 krajce sendviča, 1,75 l vody, soľ, korenie

Ako na to:

Póry olúpeme a odrežeme listy až na niekoľko centimetrov, ktoré ponecháme. Umyjeme, osušíme a nakrájame asi na 1cm kúsky. Rozpustíme štvrtinu masla a za stáleho potriasania hrncom na ňom opečieme póry, ale nenecháme ich zhnednúť.
Keď sú kúsky dobre obalené maslom a začínajú žltnúť, prilejeme trochu teplej vody, prikryjeme a necháme chvíľu dusiť, zatiaľ čo pripravujeme zemiaky. Tie olúpeme, umyjeme a nakrájame na malé kocky.
Póry zalejeme teplou zmesou 1,75 l vody s 0,5 l mlieka. Osolíme, okoreníme a privedieme do varu. Pridáme zemiaky, prikryjeme a varíme 40 až 50 minút.
Veku nakrájame na kocky, opražíme na zvyšku masla dozlata a vložíme na taniere. Polievku dochutíme a nalejeme na smaženú veku. Polievku môžeme tiež pripraviť bez mlieka a nakoniec ju zahustiť smotanou. Aby si zachovala svoj ráz, nesmie sa pasírovat alebo mixovať.

15.10.2011

Podobné recepty