Priadkový koláč
½ kg múky, 1 PL šľahačky, 20 g droždia, 50 g masla, 40 g krupicového cukru, 2 vajcia, 1 žĺtok, 0, 15 I mlieka, 400 g jahodovej marmelády, 0, 03 l rumu, 1 vanilkový cukor, soľ
Ako na to:Z múky, droždia, cukru a mlieka pripravte kvások a nechajte ho nakysnúť. Ostatnú múku mierne zahrejte, primiešajte k nej zvyšok cukru. vajcia, žĺtok, rozohriaté maslo, kvások, mlieko, vanilkový cukor, štipku soli. Vypracujte cesto. 30 min. ho nechajte nakysnúť na teplom mieste.
Cesto potom rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm a natrite prevarenou marmeládou s rumom. Zvi)tme do dlhej štrúdle a do hlbšieho okrúhleho pekáča ju vložte v tvare slimáka. Poprepichujte drevenou špajdľou. Vo vyhriatej rúre pečte pri teplote 180-185 °C asi 1 hod. Koláč vyklopte až po vychladnutí a rovnomerne pocukrujte.