Veľkonočný bochník
1/2 kg polohrubej múky, 50 g Hery, 280 g práškového cukru, 3 žĺtka, 2 vajcia, 30 g droždia, 200 ml sladkej smotany, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, 100 g hrozienok, 70 g mandlí, 100 ml mlieka, 1 ČL kryštálového cukru, soľ
Ako na to:Preosiatu múku premiešajte so štipkou soli, pridajte zmäknutú heru, práškový a vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru.
Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravte kvások, vylejte ho do múky, pridajte v smotane rozšľahané žĺtka a vajcia. Nakoniec vmieste hrozienka a posekané mandle. Na teplom mieste nechajte cesto vykysnúť.
Cesto na pomúčenej doske upravte do bochníka, preložte na vymastený plech a nechajte asi 30 min. kysnúť. Potom vrch bochníka narežte do kríža, natrite rozšľahanými bielkami, posypte posekanými mandľami a upečte.