Veľkonočné vtáčatá
¼ kg hladkej múky, ¼ kg polohrubej múky, ¼ l mlieka, 2 PL cukru, 1 droždie (42 g), 1 vanilkový cukor, 1 ČL citrónovej kôry, 1 žĺtok, 2 PL masla, 1 PL oleja, 1 vajce na potretie, hrozienka, mandle, mak, ½ ČL soli
Ako na to:Vlažné mlieko zmiešajte s cukrom a lyžicou múky, vhoďte rozdrobené droždie, premiešajte a nechajte vykysnúť. Múku osoľte, pridajte vanilkový cukor, citrónovú kôru, žĺtok a rozohriaté maslo s olejom. Vlejte vykysnutý kvások a pripravte hladké tuhšie cesto. Posypte ho múkou a v mise ho nechajte v teple vykysnúť.
Na pomúčenej doske cesto rozdeľte na rovnaké dieliky, každý vyvaľkajte na tenší pruh, zviažte do uzlíka a dajte opäť vykysnúť.
Potom na jednom konci každého uzlíka utvorte hlavičku a na druhom chvostík. Chvostík nastrihajte nožnicami, hlavičku doplňte očkami z hrozienok a zabákom z mandle. Vtáčatá potrite rozšľahajte vajcom a posypte makom. Upečte pri teplote 180 °C do zlatista.