Kysnutý veniec
½ kg polohrubej múky, 90 g kryštálového cukru, 50 g masla, 2 vajcia, 30 g droždia, ¼ l mlieka, 1 vanilkový cukor, ½ ČL soli, 1 PL hrozienok, práškový cukor na posypanie
Ako na to:Zmiešajte rozdrobené droždie, trochu múky, 1 ČL cukru a 1 ČL vlažného mlieka. Dajte na teplé miesto. Múku zmiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom, soľou a pridajte žĺtky.
Maslo dajte do zvyšného mlieka a mierne ho ohrejte. Vzídený kvások pridajte do múky, prisypte umyté hrozienka, prilejte vlažné mlieko s maslom a zarobte cesto. Dobre prepracujte a nechajte vykysnúť. Potom cesto znovu vypracujte, rozdeľte ho na 3 bochníčky a dajte opäť nakysnúť.
Cesto rozvaľkajte na tri valčeky, spleťte ich do copu a spojte do venca. Konce k sebe pevne pritlačte a veniec nechajte nakysnúť. Vyšľahajte bielky a veniec nimi potrite. Pečte dozlatista v stredne vyhriatej rúre za občasného potierania bielkami (asi 45 min.) Po vychladnutí veniec pocukrujte práškovým cukrom.