Sviatočná roláda s orechovou plnkou
Na piškótu: 5 vajec, 1 PL kakaa, 120 g práškového cukru, 20 g polohrubej múky, hladká múka na posypanie piškóty, 5 PL ríbezľovej marmelády, 2 PL rumu, papier na pečenie
Plnka I: 250 g Hery, 300 g mletých vlašských orechov, 100 ml mlieka, 150 g práškového cukru
Plnka II: 150 g Hery, 150 g práškového cukru, 200 g sušeného mlieka
Poleva: 25 g Hery, 50 g čokolády na varenie, 10 g rastlinného tuku, 15 g bielej čokolády
Plnka I: Rozpustite heru, pridajte mleté orechy, mlieko, cukor, zamiešajte a zmes krátko povarte. Nechajte vychladnúť.
Plnka II: Vymiešajte zmäknutú heru s cukrom, prisypte sušené mlieko a premiešajte. Uložte do chladničky.
Cesto: Žĺtka vyšľahajte s polovicou práškového cukru za postupného prilievania 2 PL teplej vody, až vznikne hustá pena. Z bielkov a druhej polovice cukru ušľahajte pevný sneh. Múku preosiatu s kakaom pridajte do žĺtkovej peny a nakoniec zľahka vmiešajte sneh.
Plech vyložte papierom na pečenie, rozotrite cesto a v stredne teplej rúre pečte 4-5 min.
Piškótu posypte hladkou múkou a preklopte na dosku. Odstráňte papier, pokropte rumom a potrite marmeládou. Na ňu rozotrite orechovú plnku. Medzi dvoma fóliami rozvaľkajte na plát druhú plnku, položte na piškótu a zarolujte.
Vo vodnom kúpeli rozpustite stuženú heru s čokoládou, polevou polejte roládu a nechajte stuhnúť. Bielu čokoládu a heru rozpustite a roládu ňou ozdobte.