Koláč plnený orechmi
175 ml mlieka, 100 g cukru, 1 kocku droždia (42 g), 750 g polohrubej múky, štipka soli, 4 plátky mrazeného lístkového cesta (po 75 9), hladká múka na dosku, 150 g pistáciových jadier, 100 g lieskových orieškov, 150 g vlašských orechov, 200 g marcipánovej hmoty, 100 g Hery, 75 g medu, 75 ml limetkovej šťavy, tuk na vymazanie formy, mleté pistácie a práškový cukor na posypanie
Ako na to:Mlieko ohrejte s 300 ml vody, pridajte 60 g cukru, droždie a zamiešajte. Múku nasypte do misy, osoľte, prilejte drožďovú zmes a vymieste hladké cesto. Prikryte a na teplom mieste nechajte kysnúť asi 30 min.
Lístkové cesto nechajte rozmraziť a na pomúčenej doske vyvaľkajte na štvorec (25 x 25 cm). Kysnuté cesto tiež vyvaľkajte (40 x 40 cm). Na kysnuté cesto diagonálne položte plátok lístkového cesta, rohy kysnutého cesta cez ne preložte ako obálku, potom cesto obráťte a vyvaľkajte na obdĺžnik (30 x 40 cm). Cesto preložte na tretiny a celý postup ešte trikrát zopakujte. Nakoniec cesto uložte na 30 min. na chladné miesto.
Pistácie a lieskové oriešky pomeľte, vlašské orechy a marcipán nasekajte nadrobno. Heru rozpustite a zmiešajte so zvyšným cukrom, medom a limetkovou šťavou. Formu (25 x 35 cm) vymastite tukom.
Cesto rozdeľte na šesť dielov a tie vyvaľkajte na veľkosť formy. Dno formy vyložte plátom cesta, potrite medovou zmesou a posypte 1/5 orechov a marcipánu. Prekryte ďalším plátom a takto postupujte, kým všetko nespotrebujete. Poslednou vrstvou je cesto.
Koláč pečte v stredné teplej rúre asi 45 min. Po 30 min. pečenia ho môžete zakryť alobalom. Ešte teplý koláč posypte mletými pistáciami a práškovým cukrom.