Valentínska zdravá torta
Cesto:, 1 hrnček celozrnnej hladkej múky, ½ hrnčeka pohánkovej múky (alebo celozrnnej hrubej múky) , 1, 5 hrnčeka ovsených vločiek , 1 hrnček vlašských orechov , ¾ hrnčeka oleja , ½ hrnčeka vody , , Plnka:, 1 hrnček hrozienok, 1 hrnček slnečnice, 1 hrnček sušených sliviek, 1 hrnček sušených marhúľ, 3 šálky nakrájaných jabĺk, 1 vanilkový cukor, 1 hrnček vody
Ako na to:Plnku uvarte.
Vločky zalejte vodou. Zomeľte orechy, potom pridajte k vločkám a zmiešajte s ostatnými prísadami. Tortovú formu pomastite a vysypte strúhankou (pomletými vločkami). Cesto rozdeľte na polovice. Prvú polovicu rozotrite na dno formy, potrite plnkou a prikryte druhou polovicou cesta. Vrch môžete ozdobiť orechmi (mandľami). Pečte v dobre vyhriatej rúre pri 200 ºC asi 25 min. Podávajte vychladnuté.
Tip: Použite srdcovú formu. Podávajte so šľahačkou, ozdobené ovocím.
Tip pre gazdinky: Vychladnutú tortu potrite tvarohovou plnkou (zmiešajte - tvaroh, biely jogurt, med, vanilku, škoricu), ozdobte ovocím a zalejte želatínou.