Kurča s bylinkovou plnkou

Potrebujeme:

1 stredne veľké kurča, trochu citrónovej šťavy, 50 g masla, 3 rožky, 3 vajcia, trocha mlieka, 100 g kuracej pečene, 2 PL kopcovité posekaných byliniek – petržlenová vňať, pažítka, estragón, bazalka, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, štipka rasce

Ako na to:

Kurča zvnútra i zvonku potrite citrónovou šťavou a nechajte odležať, kým pripravíte plnku. Rožky pokrájajte na kolieska, trochu ich opražte na polovici masla a dajte do misy. Necelé 2 dl mlieka rozmiešajte so žĺtkami, s posekanými bylinkami, rozotrenou pečeňou, posoľte, okoreňte, pridajte rascu a zalejte pripravené rožky. Opatrne premiešajte a nechajte postáť, aby vpili tekutinu. Bielky so štipkou soli vyšľahajte na tuhý sneh a zľahka vmiešajte do plnky. Kurča naplňte najprv zvnútra, potom aj popod kožu. Kurča zašite posoľte, dajte na pekáč, obložte ho kúskami zvyšného masla a dajte piecť do predhriatej rúry najprv prikryté alobalom, potom odokryté. Občas podlejte trochou horúcej vody, šťavou polievame aj kurča. Podávajte so zemiakovým pyré s posekanou pažítkou. K tomu hlávkový šalát a plátky krehkej reďkovky.

30.06.2006

Podobné recepty