Jemný mazanec
1/2 l mlieka, kocka droždia (42 g), lyžica cukru, 1/2 kg hladkej múky, 1/2 kg polohrubej múky, 2 dcl tuku (Hera + olej), 1 kávová lyžička soli, 4 polievkové lyžice cukru, 3 žĺtka, 1 vajce, hrozienka, citr. kôra, 1 vanilkový cukor, na ozdobenie mandľové lupienky
Ako na to:Urobíme kvások. Do misy dáme časť múky. Do nej pridáme vlažný tuk (hera + olej), vajíčka + žĺtka, cukor a až potom zvyšok múky. Pridáme zvyšné suroviny a poriadne premiešame. Potom necháme asi pol hodiny kysnúť.
Urobíme 3 bochníky a dáme ich na vymastený plech. Ešte necháme kysnúť na plechu. Potom potrieme žĺtkom (pridáme do neho trochu mlieka a vanil. cukru pre lepšiu farbu hotového mazanca) a posypeme mandľovými lupienkami.
Správny mazanec by mal mať na sebe kríž. Urobíme ho nožnicami predtým ako mazanec potrieme žĺtkom. Nakoniec dáme piecť do predhriatej rúry do zlatista.