Jablkové palacinky I.
3 vajcia, 200 g hladkej múky, 150 mlieka, 3 jablká, 2 PL citrónovej šťavy, 40 g cukru, ½ ČL mletej škorice, 200 ml smotany na šľahanie, 1 vanilkový cukor, soľ, 2 PL oleja
Ako na to:1 vajce rozdeľte na bielok a žĺtok. Múku, 2 vajcia, žĺtok a mlieko vymiešajte na hladké cesto a nechajte 15 min. odpočívať. Medzitým ošúpte jablká, vykrojte jadrovníky, jablká nakrájajte na plátky, pokvapkajte citrónovou šťavou aby nezhnedli. Cukor zmiešajte so škoricou. Smotanu vyšľahajte, počas šľahania prisýpajte vanilkový cukor, odložte na chladné miesto.
Bielok vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh a opatrne vmiešajte do cesta. panvicu potrite olejom, vlejte ¼ cesta, položte ¼ nakrájaných jabĺk, upečte z jednej strany, opatrne obráťte na druhú, dopečte, dajte na teplé miesto. Rovnako upečte aj zvyšné 3 palacinky. Podávajte so šľahačkou, posypané škoricovým cukrom.