Koláč s makom a slivkami
300 g polohrubej múky, 35 g krupicového cukru, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 1 g soli, 60 g Hery, 15 g droždia, 150 ml mlieka
Náplň: 120 g mletého maku (mak nevaríme!), 50 g práškového cukru, 1 škoricový cukor, 1 vanilkový cukor, 2 kyslé smotany, 1 pohár zaváraných sliviek
Posýpka: 130 g krupicového cukru, 100 g Hery, 150 g hrubej múky
Pripravíme si kvások, potom vypracujeme cesto a necháme 1-1,5 hodiny kysnúť. Potom cesto vtlačíme do vymasteného plechu, nanesieme na neho makovú náplň zmiešanú s cukrom a škoricovým cukrom. Na náplň poukladáme odkvapkané kompótové slivky, polejeme kyslou smotanou, posypeme posýpkou a dáme piecť.