Kurča na citrónoch
1 kurča (cca 1, 2 kg), 2 citróny, 1 čerstvá/sušená viazanička petržlenovej vňate (tymianu), 2 PL masla, 1 PL oleja, 20 malých zemiakov, mleté čierne korenie, soľ (najlepšie morskú hrubozrnnú)
Ako na to:Rúru predhrejte na 200 °C. Kura opláchnite pod studenou vodou pod studenou vodou a osušte. Osoľte a okoreňte zvonka aj zvnútra. Citróny dôkladne umyte pod horúcou vodou, 1 prekrojte napoly, polovice spolu s petržlenovou vňaťou (tymianom) vložte dovnútra kurčaťa. Kožu potrite 1 PL rozpusteného masla, dajte do vymasteného pekáča, podlejte trochou vody a v prehriatej rúre pečte asi 1 hod. Často polievajte vlastnou šťavou.
Zemiaky v šupke dôkladne umyte, na veľkej panvici rozpustite zvyšné maslo, olej, pridajte zemiaky, mierne osoľte a na minime pečte asi 30 min.
Po ¾ hod. Vyberte kurča s rúry a obložte ho druhým citrónom nakrájaným na plátky. Vložte naspäť do rúry a dopečte. Podávajte so zemiakmi.
TIP: Aby si kurča počas pečenia zachovalo tvar, zviažte mu stehná kuchynským špagátom.