Škvarkové pagáčiky
150 ml mlieka, 1 ČL, 20 g droždia, 300 g hrubej múky, 1 ČL soli, 200 g mletých škvariek, 2 žĺtky, 3 kyslej smotany, 2 ČL bieleho vína, 1 vajce
Ako na to:Do vlažného mlieka pridajte cukor, rozdrobené droždie a nechajte vykysnúť. Na dosku dajte múku, premiešajte so soľou, pridajte škvarky, žĺtky, smotanu, víno a vypracujte hladké cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkajte, zložte ako obálku, prikryte hrncom a 30 min. nechajte kysnúť. Postup opakujte trikrát. Nakoniec cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm, povykrajujte malé kolieska, rozložte na plech a nechajte kysnúť asi 2 hodiny. Potrite vajcom rozšľahaným so soľou a vo vyhriatej rúre upečte dozlata.