Veľkonočný veniec
½ kg polohrubej múky, soľ, 40 g droždia, 50 g kryštálového cukru, 2, 5 dl mlieka, 100 g masla, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 3 PL hrozienok namočených v rume, 50 g mandľových lupienkov, 100 g kandizovanej citrónovej kôry, 1 žĺtok, 30 g práškového cukru
Ako na to:Do misy preosejte múku, zmiešajte so soľou, urobte jamku, do nej rozmrvte droždie, posypte 2 lyžičkami práškového cukru, zalejte vlažným mliekom a nechajte kysnúť. Do vykysnutého kvásku pridajte vychladnuté rozpustené maslo, zvyšný práškový cukor, vanilkový cukor, vajcia a vypracujte hladké cesto. Nakoniec pridajte hrozienka, premieste, prikryte utierkou a necháme asi 40 min. kysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske premieste a rozdeľte na dve časti. Z každej urobte tri kúsky, ušúľajte šúľky a upleťte veniec. Preložte ho na vymastený plech, nechajte chvíľu kysnúť, potom potrite rozšľahaným žĺtkom, posypte práškovým cukrom, kúskami citrónovej kôry, mandľovými lupienkami a upečte vo vyhriatej rúre.