Cesnakové šatôčky
Kvások:, 4 dl vlažného mlieka, 2 kocky droždia, 1 ČL kryštálového cukru, 2 ČL múky, , Cesto:, 1 kg polohrubej múky, 2 vajcia, 1, 5 balenia rastlinného tuku na pečenie, 10 strúčikov cesnaku, soľ, vajce na potretie, rasca na posypanie
Ako na to:Z mlieka, droždia, cukru a múky urobte kvások. Po vykysnutí ho pomiešajte s múkou a vajíčkami. Cesto dobre vymieste a rozvaľkajte. 1/3 tuku postrúhajte na hrubom strúhadle priamo na cesto tak, aby pokryl celú plochu. Cesto niekoľkokrát poskladajte, znovu rozvaľkajte, postrúhajte naň ďalšiu tretinu tuku a zopakujeme predošlý postup. To isté zopakujte aj tretí krát a cesto nechajte na doske 10 min. Cesnak prelisujte, rozotrite so soľou na pastu a potrite ňou celé cesto. Potom ho pokrájajte na štvorčeky veľké asi 3 x 3 cm, na každom zatlačte dva protiľahlé rohy do stredu a ukladajte na vymastený plech. Pred pečením potrite povrch rozšľahaným vajcom, posypte rascou, prípadne osoľte. Nechajte ešte 10 min. kysnúť na plechu a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte asi 20 min. dozlatista.